Добродошли!

Свим корисницима сајта, а посебно мојим ученицима и њиховим родитељимља, желим добро здравље и остварење најлепших снова у 2013. години.

Сајт у настави  историје за ученике средње  школе

Поштовани ученици, на овом сајту можете пронаћи:

 • неке од тема које смо обрадили или ћемо их тек учити у школи
 • теме о којима немамо времена да причамо у школи
 • историјске замимљивост

Потражите разред који вас занима и зароните у историју!

Ваш професор Шуле Малићевић

298583_199651153501145_246553167_n.jpg

 

Основна жеља којом сам се руководио при изради овог сајта била ми је помоћ мојим ученицима, а и неким другим, у савладавању наставних садржаја из историје.

Наравно, временом ће, вероватно, бити и других садржаја.

Уколико приметите неку грешку у постављеним материјалима, имате сугестију, питање или коментар, пишите о томе на : sule.malicevic@gmail.com

Драги ђаци, добро дошли на страницу историје. Надам се да ће вам помоћи да савладате градиво средње  школе, али да ћете и научити нешто ново на другачији начин. На овим странама ћете наћи основне лекције из школе, али и нешто додатног материјала за све оне који желе и више да знају (линкови, додатни текстови и слике). Наравно, своје знање ћете моћи да проверите и тестовима (који се не оцењују),укрштеницама, квизовима…A ту су  и игрице које ће вам помоћи да савладате историјску карту.

Овај сајт је  намењена ученицима и наставницима историје, али и онима који желе да прошире своја знања и науче нешто ново. Сајт у настави историје  је замишљена као место на коме ће се постављати различити материјали: историјски извори, текстови, литература, приручници, видео записи, слике, тестови… Ученицима би требала да пружи могућност да употребе интернет на конкретан начин у сврхе својих истраживања и стицања знања. Комуникација на релацији ученик – наставник је од изузетне важности за овај блог јер само путем узајамне сарадње можемо доћи до жељених резултата. Наставницима историје се пружа могућност да путем овог блога размене искуства у циљу унапређења наставног процеса.

Позитивне стране по мом мишљењу, су што ученик у сваком тренутку може да приступи сајту од куће.  У случају да није био тог дана у школи, може искористити блог као могућност провере шта је тог дана било рађено на часу (под условом да наставник редовно ажурира блог).

Може у време кад њену одговара  да ради задатке па да решења пошаље на блог у коментаре па да добије повратну информацију у што краћем времену (од наставника или неког другог ученика).

Добар је и за вршњачко учење јер ученици и сами, пишући коментаре, могу да размењују мишљења и говоре о проблемима с којима су се сусрели док су радили задатке.блаженим благодетима блога највише могу да уживају:

а) ученици који су изостали са наставе – на блогу се може таксативно или детаљно навести шта је рађено на часу и шта је задато као домаћи,

б) ученици који желе више да знају, вежбају и сарађују,

в) ученици којима је потребна мала помоћ и међукораци како би могли да савладају градиво и ураде домаћи,

г) наставници: ученици више немају право на изговор „нисам био ту, а нико ми није рекао“; лакше се дају корисни линкови на блогу, него исписивањем адресе на табли или папирићу, блог омогућује и сарадњу међу наставницима – не мора један наставник све сам да износи на својим плећима,

д) управа и инспектори: такорећи на тацни добијају увид у педагошку праксу наставника.

Вордпрес почиње све више да ми се допада, нарочита лакоћа промена у садржају, компонентама и изгледу. (Највише ме намучило да почнем да размишљам блогерски – шта ми је статична страна а шта пост.) Мислим да је ово почетак једног дивног пријатељства.

Ограничење (не бих рекo мана) је што не постоји чет, у оквиру странице, да се о проблемима говори у реалном времену али зато постоје други програми који су томе намењени.

6 thoughts on “Добродошли!”

 1. Saj vam je odlican, bravo profesore, svaka čast…ja uvek posecujem ovaj vas sajt i mnogo toga naucim…

 2. Za svaku pohvalu je vaš sajt..
  zahvaljujem se na pravovremenim informacijama za nas učenike, samo nastavte..pozz

 3. Милош said:

  Bilo bi ok da se napravi deo u kojem bi mogli da postavljamo i preuzimamo tj. da se sami postavljamo nastavni materijal za čas, prezentacija, istorijske tekstove ..Veliki pozz profesore, samo napred..:)

  • Одлична идеја треба сви да се укључе са предлозима и идејама.
   Наше Друштво је такорећи нестало, а треба нам моћан лоби да се изборимо за положај историје у школама, број часова,као и где се учи, на ком нивоу и сл.
   То је важaн предмет за васпитање младих.
   Поздрав свим историчарима.

Ostavite odgovor