Трилогија – Кнежевина Србија, Краљевина Србија, Где цвета лимун жут

 

Трилогија – Кнежевина Србија, Краљевина Србија, Где цвета лимун жут

 

Радња филма је смештена у првих седам деценија XIX века, у којима се стварала српска држава. Описан је период српске револуције, борба српског народа за ослобођење од Турака, стицање аутономије и борба за међународно признање. Филм је сниман у Београду, Тополи, Орашцу, Такову и Крагујевцу, уз коришћење бројних докумената, уметничких слика, цртежа, као и првих фотографија начињених у Србији.

Погледај филм

 

 

После убиства Кнеза Михаила Обреновића, на српски престо долази малолетни Милан Обреновић. Његова епоха се памти по српско-турским ратовима, који ће довести земљу до независности. Србија постаје краљевина, а Милан наш први краљ после Косова. Приказана је владавина краља Милана и краља Александра Обреновића, крај династије Обреновић, долазак Карђорђевића на власт и период њихове владавине до Првог светског рат

Погледај филм

 

 

Србија у Првом светском рату. Српски народ нашао се пред највећим искушењем у историји. На Србију су кренуле здружене армије царевина Аустро–Угарске, Немачке и Бугарске. Српска влада и српска Врховна команда, избегавајући капитулацију, одлучиле су се да напусте своју државну територију и да се у више праваца, по највећој зими, повуку преко непроходних гудура Албаније и преко дела беспутне Црне Горе ка Јадранском мору, у сусрет савезницима. Дошавши на Крф, Срби су све своје патње сажели у песму чежње Тамо далеко.

 

 

 

Ostavite odgovor