Презентације

УВОД У ИСТОРИЈУ

Да ли знате шта проучава историја?

Зашто је изучавамо?

Историја је наука која се бави проучавањем прошлости људског друштва.

То је веома стара наука, која је настала пре 2500 година. Њен оснивач је један велики писац који је путовао и бележио разне приче о народима и познатим људима. Он се звао Херодот.

ИСТОРИЈА ЈЕ ПУНА ЧУДНИХ ПРИЧА,САМО ЈЕ ТРЕБА ПОЗНАВАТИ
Херодот је отац историје.Он је први почео не само да бележи догађаје него и да их објашњава
и тражи њихов узрок и последице.
Написао је Историју у девет књига која почиње речима:
                
                „Ово је преглед историје Херодота Халикарнашанина који је написан ради тога
                   да се временом не би умањио значај онога што је човечанство створило…“


Сама реч историја је грчког порекла и значи стечено слушањем, истраживање.

Herodot, prvi istoricar

Када кажемо да је неко знање део науке, то значи да је доказано чињеницама оно што се тврди. Науке могу бити природне, друштвене и техничке. Историја је друштвена наука јер се бави људским друштвом.

Позната латинска изрека гласи: „Историја је учитељица живота.“ (Historia magistra vitae est). То значи да ми треба да учимо на грешкама које су људи у прошлости чинили и да их не понављамо. Такође, кроз ову науку научићемо и ком народу ми припадамо, какво нам је порекло, како су људи некада живели и тд. Тражићемо узроке многих догађаја, како би разумели и нашу стварност. Биће нам потребно и мало маште да уз помоћ слика, текстова и филмова замислимо како су људи некада живели.

Како ми знамо шта се догодило пре много хиљада или стотина година?

Човек је за собом остављао трагове, које ми можемо да пратимо. Остаци из прошлости који нам помажу да сазнамо шта се накада догодило зовемо  другачије историјски извори.Они могу бити:

МАТЕРИЈАЛНИ (све што је човек направио)

ogrlica napravljena pre oko 2500 godina u oblasti oko Crnog moraшлем стар око 1400 година

ПИСАНИ (све што је човек написао или одштампао)

pisani istorijski izvorknjiga pisana rukom

УСМЕНА ПРЕДАЊА (све што су људи преносили усмено из генерацију у генерацију, што се другачије зове – са колена на колено)

ПРАИСТОРИЈА

       Праисторија је први период у прошлости људског друштва, који је почео са настанком човека пре око 3 милиона година. Први људи су настали у Африци и нису личили на данашњег човека. Изгледом су били сличнији мајмуну.

praistorijski čovek nazvan neandertalac

 Ипак, првобитни људи су се разликовали од животиња. Први људи су користили алат који су знали сами да направе, што ни једна животиња не може да ради. Алате и оружје су људи правили Оно што човека разликује од животиња је што уме да мисли, док се животиње понашају по инстикту.kako je čovek u praistoriji pravio oružje

      У каменом добу људи су користили камен, кости животиња и дрво. У металном добу су почели да користе и метал. Живот им је био значајно олакшан са коришћењем метала. Лакше су могли да улове животињу, да окопају земљу, па се појавио вишак производа.

ljudi u kamenom dobu

     Међутим, са вишком производа је дошло и до првих разлика међу људима. Једно племе је било сиромашно (јер нису имали метал), а друго  је имало довољно хране (користили су метал). Тако је дошло до првих сукоба – ратова. У ратовима је дошло до распада заједнице коју зовемо род. Уместо у роду људи су почели да се удружују у заједнице у којима су имали заједнички интерес. Настале су државе. То су највеће организоване заједнице људи.

posle lova

       У државама су настале групе људи које су се међу собом разликовале према богатству. Најбројнији су били робови, који нису имали ништа, чак ни сопствену слободу. Слободни људи су се делили на робовласнике (који су били веома богати) и на обичан народ (сељаци, трговци, занатлије, војници и др.).

Најсрарија ципела на свету

Click http://www.istorijskabiblioteka.com/art2:najstarija-cipela-na-svetu link to open URL.

Проклетство египатских фараона

Вавилонски висећи вртови

Click http://www.znanje.org/i/i21/01iv02/01iv0226/vavilon.htm link to open URL.

Кеопсова пирамида

О Египту

Египатске краљице

Click http://www.znanje.org/i/i25/05iv02/05iv0211/home%20page.htmlink to open URL.

Игрица:провежбај колико познајеш континенте

Click http://www.purposegames.com/game/123 link to open URL.

Naučimo kontinente na karti

Obrati pažnju na oblik svakog kontinenta i to će ti pomoći da ih zapamtiš i pronađeš u atlasu.

Clic

O EGIPTU

Pročitajte nešto više o Egiptu.

Click Египат.docx link to view the file.

k http://www.ammap.com/examples/drill_down link to open URL.

PRIPREMI MUMIJU – NAUČI UZ IGRICU

Uz ovu zanimljivu igricu, sledi uputstva na engleskom jeziku i pažljivo pročitaj tekst i pokušaj da otkriješ šta je sve potrebno uraditi da bi se telo mumificiralo. Klikni na link ispod teksta.

СТАРА ГРЧКА

Најстарији период Грчке – лекција

Данас ћемо се упознати са најстаријом цивилизацијом на европском тлу.

Научићемо који су народи и које су прве државе настале на тлу данашње Грчке.

Сазнаћемо и за најзначајније легенде и догађаје из најстарије историје Грчке.

Грчка се налази на Балканском полуострву. Али, данашња Грчка је једна држава, док се некада на истом простору налазило много мањих држава. Према најстаријим подацима, први народ се звао Пелазги. Али, потом на ову територију су дошла 4 грчка племена: Ахајци, Дорци, Еолци и Јонци. Свако је племе створило своју државу.

Карта Грчке: нађи на карти прве грчке државе Микену, крит и Троју

У Грчкој су настајале мале државе, величине једног града са околином. Такве државе се називају полиси, што значи град-држава.

Ахајци су дошли први и населили се на полуострву Пелопонез. Ту су створили државу Микену. Микена је позната по капији на улазу у град – „Лавља врата“.

Лавља врата у Микени златна посмртан маска

На острву Криту је настала једна од најбогатијих грчких држава. Крит је имао одличан географски положај, пошто се налази на раскрсници морских путева између Африке, Азије и Европе. Ту су долазили трговци са разних страна света, развијала се бродоградња, као и пољопривреда. Главни град је био Кносос, у коме се налазила и чувена грађевина Лавиринт.

Грчка племена су постепено населила и околна острва, као и другу обалу Егејског мора – Малу Азију. На територији Мале Азије је настала Троја . Зна се да је овај град-држава претрпео многа разарања. Археолози су открили неколико темеља који говоре о томе да је град неколико пута рушен и поново грађен.

Троја је најпознатија по рату који се водио између Троје и Микене. Догодио се у 12. веку пре нове ере и трајао је 10 година. О овом рату говори и еп „Илијада“, који нам заправо прича и легенду, али и догађаје који су се стварно догодили.Слепи песник Хомер је спевао два епа: „Илијаду“ и „Одисеју“ , који су се преносили с колена на колено, али су неколико векова касније били забележени.

Прича о Тројанском рату

Бог Зевс је одржао гозбу на планини Олимп. Грци су веровали да су њихови богови, као и људи: да се воле, мрзе, да су племенити, али и завидни, да их од људи једино разликује то што су бесмртни. Тако је он решио да се нашали са  богињама. Позвао је на гозбу и једног човека-принца Троје  Париса. Дао му је златну јабуку на којој је писало „најлепшој“ и рекао му да је да једној богињи. Када је то чула богиња Хера(богиња богатства и заштитница жена), понудила је Парису да ако јој да јабуку учиниће га најбогатијим човеком Грчке. Богиња Атина (богиња рата и мудрости) му је понудила да ће постати најхрабрији ратник Грчке. Богиња Афродита (богиња љубави) му је рекла да ће му дати најлепшу жену Грчке ако буде добила јабуку. Парис је одлучио да Афродити поклони златну јабуку. После гозбе, међутим, Афродита му је рекла да је најлепша жена Грчке Хелена, краљица Микене.

Парис је по наговору Афродите отишао у Микену, где га је краљ Менелај примио са добродошлицом. Чим су се угледали, Парис и Хелена су се заљубили једно у друго.  Још исте ноћи су побегли бродом у Троју.

Микенски краљ је са великом војском кренуо у рат против Троје. У рату је учествовало много јунака (Ахил, Одисеј) . Опсада Троје је трајала 10 година, али микенски ратници нису могли да је освоје. Коначно, смислили су да направе једног великог дрвеног коња у који су сакрили војнике. Лађе испред Троје су се повукле, а ахајски ратници су оставили дрвеног коња испред капија града. Тројанци су веровали да је коњ поклон од поражене војске, која се повукла. Коња су увели у град, направили су велико славље због окончаног рата. Међутим, још исте ноћи ахајски ратници су се вратили пред капије Троје. Сачекали су да им војници сакривени у коњу отворе капије града, а потом су га освојили.

IDevice IconImage Gallery

Show бог Зевс Image

бог Зевс
Show статуа богиње Афродите  Image

статуа богиње Афродите
Show богиња Афродита Image

богиња Афродита
Show богиња Атина Image

богиња Атина
Show богиња Хера Image

богиња Хера
Show Хелена и Парис, од сликара Давида Image

Хелена и Парис, од сликара Давида
Show Ахил вуче убијеног Хектора по бојном пољу Image

Ахил вуче убијеног Хектора по бојном пољу
Show могући излед Тројанског коња Image

могући излед Тројанског коња
Show Тројански коњ Image

Тројански коњ
Show остаци града Троје Image

остаци града Троје
Show рушевине Троје Image

рушевине Троје
Show Хелена тројанска на грчкој вази Image

Хелена тројанска на грчкој вази
Географска карта античке Грчке
Пронађи на карти Микену, Крит и Троју.
Карта микенске колонизације
Због недостатка плодне земље, Грци су се често селили у друге крајеве. Њихова пресељавања се другачије зову колонизација.

Читамо Хомера

Прочитај део из „Илијаде“ и покушај да откријеш које су оружје користили Грци у Тројанском рату.

Хекторова смрт

„Рече и копљем завитла дугосеним и тад га баци

те он не промашив штит Ахилејев згоди га по среди,

копље се одби далеко. А Хектор се расрди тада

што му његово копље из руке излетело залуд:

стане растужен што другог јасенова немаде копља;…

…Али без борбе зацело и без славе погинут нећу,

велико свршићу дело, и унуци за то ће знати!

То изговори и мач из кора оштри повуче,…

На њега јурне Ахилеј, и срце му бесног се гнева напуни,

штитом лепим и уметним заштити груди…“

Које су оружје користили Стари Грци?

Од ког материјала је било направљено Хекторово копље?

Грчка култура

Олимпски богови

Зевс је с боговима живeо на Олимпу, био је отац многих богова и хероја. Из веза богова са

смртницима рођени су полубогови и хероји. Грчки богови имали су све људске мане и врлине:

они воле, мрзе, греше у ванбрачним везама, опијају се медовином. Једина разлика је у томе

што су,за разлику од људи,они били бесмртни.

§Зевс – отац многих богова и јунака, господар неба и земље, бог грома, муње и олује.

§  Афродита – богиња је љубави, лепоте

§Аполон, – бог је  пророштва,  музике, сунца

§  Арес – бог рата и војне вреве; симбол храбрости, силовитости и јуначке снаге.

§  Артемида – богиња је Месеца, звери и лова, заштитница девојака, богиња свадбе и порођаја.

§  Атина – богиња је цивилизације, мудрости, снаге, праведног рата, ткања

§  Деметра – богиња земље, ратарства, плодности, а у првом реду жита.

§  Диониз – бог плодности земље, бог вегетације, вина, жена.

§  Хад – бог подземног света.

§  Хеба – богиња младости; врчоноша боговима на Олимпу.

§  Хефест – бог ковач, заштитник обртника, вајара, металурга и ватре.

§ Хелиосо –  бог Сунца.

§Хера – врховна је старогрчка богиња, Зевсова жена и сестра; богиња брака.

§  Хермес – гласник богова, заштитник путника и лопова, пастира,

§  Перзефона – Деметрина кћи, Хадова жена.

§  Посејдон – бог мора, воде, владар потрес

СТАРИ РИМ

Постоји прича о оснивању Рима која се преносила са генерације на генерацију вековима. Римљани су веровали да је та легенда истинита. Ову легенду о Ромулу и Рему је забележио римски историчар Тит Ливије, који је живео у време Октавијана Августа.     Децу је по наредби требало бацити у реку Тибар. Корпа у којој су деца била је доспела на обалу. Плач деце је чула вучица која их је нахранила. Потом их је нашао управник краљевских стада Фаустул, који је затекао вучицу како лиже децу.Он их је однео у своју колибу и предао жени Ларенцији да их гаји.

     Kaд су одрасли Ромул и Рем су желели да оснују град на месту на коме су били остављени и потом одгајени…Пошто  су били близанци, није се могло одлучити ко ће граду дати име и старешинство над њим. Стога су препустили боговима да то кажу преко знакова. Ко угледа више птица тај ће бити владар новог града .

Ромул и Рем од сликара Рубенса

      Ромул узе (брдо)Палатин као место за посматрање лета птица. Рем је са брда Авентин такође посматрао птице. Прво је Рем угледао шест јастребова и сви су већ мислили да је он нови владар, кад и Ромул угледа 12 птица. Њихови пратиоци су обојицу поздравили као краља: Рема – зато што је први угледао птице, а Ромула зато што је видео више птица. Зато је избила свађа међу браћом и Ромул је убио Рема. Град је добио име по Ромулу. Рим је настао на седам брежуљака.

  Картагина је била богата држава која се налазила на обали Африке. Основали су је Феничани, који су били познати трговци који су путовали по целом Средоземном мору. Вероватно је настала негде око 814.г.п.н.е.

путеви феничанске колонизације

          По легенди, основан је тако што је принцеза из града Тира, Елиса побегла из родног града од окрутног брата који јој је убио мужа. Лутајући, на том свом путовању је дошла до обала данашњег Туниса и ту решила да се настани. Међутим, локална племена (звали су се Бербери) су тражили да им плати порез на онолико земље колико може да покрије воловска кожа. Принцеза се досетила, па је воловску кожу исекла на танке траке и тиме успела да окружи оближње брдо са околном земљом поред мора. На том је месту израстао нови град који је назван Картагина. Временом су  новодошли становници из Феникије и домаћи Бербери почели живети заједно, венчавати се, па је временом настао народ Пуни.

kartaginska luka

         Чувена по својој архитектури је била и лука Картагине, која је била тако изграђена да су бродови били потпуно заштићени од буре са мора, али и од непријатељских лађа.

          Пунска држава је била веома богата. У њој се због погодне климе развијала пољопривреда. Највише су гајили маслине и грожђе, али су били и веома успешни трговци, који су своје производе продавали широм Средоземног мора. Тако су почели и са освајањима других територија око Средоземног мора (Шпанија, Галија). На исте те територије је хтела да се прошири и Римска држава. Зато је морало да дође до ратова између њих.

           Водила су се три Пунска рата у 3. и 2.веку пре нове ере (264.-146.г.п.н.е.), против Римљана. У Другом Пунском рату се као војсковођа истакао Ханибал, који је успешно ратовао против Римљана. После овог рата наредних неколико деценија, Римљани су се припремали да коначно униште Картагину. Један сенатор је годинама пре Трећег пунског рата у римском Сенату сваки свој говор, без обзира о чему је причао завршавао речима: „Уосталом ја сматрам да Картагину треба уништити.“ Те његове речи су после упорног понављања заиста убедиле сенаторе да то и морају учинити.

ПАД КАРТАГИНЕ

        У Трећем пунском рату су Римљани напали Картагину. Римљани  су им  наредили да напусте свој град и да се настане на месту које ће бити удаљено 15км од мора. Становници Картагине су то одбили и одлучили да се бране до краја. Римљани су град хтекли да освоје на јуриш, али им то није пошло за руком. Затим су припремили опсаду града, тако да никаква храна није могла да стигне у град. После неколико месеци опсаде војни командант Картагиние Хаздрубал је почео да моли за милост, али су Римљани то одбили.

Шест дана су трајале борбе на улицама града, док није било заузето и брдо(акропољ) изнад Картагине се зове Бирса. Хаздрубал се са својом породицом и осталим становницима склонио у један храм, који су потом сами Пуни и запалили. У последњем тренутку је Хаздрубал побегао из запаљеног храма и клекао пред римском војском тражећи милост. Хаздрубалова жена, која је све то гледала са презиром је пожелела мужу да се спасе, а затим је гурнула своју децу у ватру, а за њима се и она бацила у огањ.

        Град је по захтеву сената прво спаљен, а затим срушен до темеља.Већина преживелог становништва је продата у робље. Ова земља је проглашена за римску провинцију је добила име Африка.

Римска култура

Click Rimska_kultura_show.ppsx link to view the file.

изглед картагинске луке

Садржај
dvorac                                  vitez

Римска култура

Римљани су највише новина оставили на пољу архитектуре.

Градили су пуно и раскошно.
Ево неки њихових архитектонских дела онако како данас изгледају

Најуочљивији је Колосеум.
Његово право име је Флавијев амфитеатар пошто га је изградио
Веспазијан Флавије,оснивач династије Флавијеваца.
Изграђен је у 1. веку наше ере.
има три реда стубова-доњи ред су дорски,други ред су јонски и
трећи ред су коринтски стубови.
Име Колосеум је добио по огромној бронзаној  статуи(Колосу) цара
Нерона која се налазила испред уласка у амфитеатар.
Колосеум је могао да прими  око 55000 гледалаца и у њему су се 
одржавале гладијаторске борбе.Приликом отварања Колосеума 
80.г.н.е. игре су трајале 100 дана.


Пантеон је био храм свих богова.
Настао је у 2.веку у време цара Хадријана а на месту где се некада
налазио ранији храм који је изградио Марко Агрипа
( зато је на њему натпис са именом овог владара).
Висина али и пречник храма су 43,3 метра.
на врху се налази отвор кроз који улази светлост.
У једном периоду историје ова зграда је служила као тврђава и 
као пијаца.Данас је то католичка базилика.У Пантеону је сахрањен
 и познати сликар-Рафаело.Тријумфалне капије  или славолуци грађени су у част великих победа.
Легије су се у тријумфалним поворкама враћале у Рим,а као трајна 
успомена на неку велику победу остајале су ове капије на којима 
су овековечени детаљи из борбе.
Константинова тријумфална капија изграђена је 315 г. да обележи 
његову победу у грађанском рату над његовим противником
Максенцијусом.На капији су приказани детаљи из ранијих
римских победа цара Трајана и Марка Аурелија.
Титова тријумфална капија је изграђена 81 г. и налази се на 
Форуму.Изградио ју је цар Домицијан у част свог брата Тита и њиховог оца 
Веспазијана који су однели победу у Јудеји.На следећих неколико слајдова можете видети и неке друге
римске грађевине.Ту је  форум на ком су се налазили храмови,
суднице,статуе богова  и др. и који је био место окупљања Римљана.
На форуму су се људи окупљали,бавили политиком и филозофијом,
обављали трговину.
Ту су и слике  стубова који су, слично као тријумфалне капије подизани у част победе.
Најпознатији је Трајанов стуб подигнут у част његове победе над Дачанима.
О Византији смо научили да је :
  • настала на територији Источног римског царства
  • да је као моћно царство постојала од 476. до 1453.године
  • главни град био је Константинопољ-град који је кроз историју мењао име.Био је познат и као Други или Нови Рим,
  • Словени су га назвали Цариград, а од времена освајања Турака носи име Истанбул.
  • Цариград је био неосвојив град због свог географског положаја и због зидина које су га штитиле.
  • 1054. дошло је до поделе хришћанске цркве на -православни исток(Цариград,патријарх) и католички запад(Рим,папа)


Нисмо стигли да поменемо неке занимљивости:

 *Последњи византијски цар био је   Константин XI Палеолог(1448-1453 )
његова мајка била је српкиња  Јелена Драгаш.

 *Јустинијана I  је био велики законодавац. Под утицајем своје жене ,царице Теодоре,
донео је неколико интересантних закона.
-Глумице које су напустиле сцену нису могле бите силом задржаване,
- жене су добиле право да поседују и наслеђују имовину, а будући мужеви су морали да
обезбеде својим невестама дар у висини вредности њиховох мираза.
-Закон из 535. забранио је проституцију у Цариграду, трговину женама, протерао је
 подводаче из града и наложио затварање јавних кућа. Теодора је, по хроничару Јовану Малали,
 сазвала трговце робљем, откупила све жене и поделила им ситне дарове у одећи и новцу.
-Сама царица је подигла на азијској обали Босфора манастир назван Покајање у коме су бивше
проститутке живеле као монахиње.

Јустинијан је био познат и као велики градитељ.Изградио је највећу хришћанску цркву
 свога времена Свету Софију познату и под именом Црква свете мудрости.Изградња је почела 
532. године и завршена у року од 5 година, од тада је постла црква у којој се одвијало крунисање
византијских царева.  Ова црква није посвећена некој особи, која се зове  Софија, премда је у
цркви икона Свете Софије и њезиних трију кћери Вере, Наде и Љубави.За њену градњу доношен
је порфир из Египта, зелени мрамора из Тесалије, црни камен из Босфорске регије, и жути камен из Сирије.“


*542.године Европу је задесила велика епидемија куге,а нарочито је страдао збијени и небаш 
   хигијенски Цариград.Сам цар Јустинијан једва је преживео ову епидемију.

*558.године велики земљотрес је погодио Цариград и нанео велике штете на одбрамбене зидине које су штитиле град

*Основна школа је трајала око три године и могли су сви да је похађају без обзира на пол, 
  друштвени положај.Ђаци су учили дачитају и пишу, упознавали су се са митологијом,

  световном и библијском историјом као и са књижевним делима.Деца су такође учила да
  певају и да рачунају. Лектира коју су користили била су дела античких аутора, Хомера 
  и Езопа.Византијске школе нису имале часове физичког васпитања.
*Средња школа је трајала неких шест или седам година. У средњој школи основни предмет
  који се изучавао била је граматика,а поред тога античка књижевност, историја,
  митологија, географија и метрика.
*27. фебруара 425. године  основан  је цариградски универзитет, на ком су установљене
  катедре за грчку и латинску граматику и реторику, право и филозофију.

*Грчка ватра (старогрчки Ὑγρὸν Πύρ, хигрон пир
је византијски изум који су користили као оружје у поморским
 биткама. У Византији била је позната исто као „морска ватра“
 или „римска ватра“ (пошто су Византинци себе сматрали 
Ромејима, тј. Римљанима). Ради се о течном пламену који се 
избацивао из неке врсте сифона који су се називали стрепте. 
Никада се није сазнао прави хемијски састав ове запаљиве 
течности, али се сматра да је сигурно један од основних састојака била шалитра.


*Пад Цариграда-Непосредно пре почетка непријатељстава мађарски градитељ
 топова Урбан понудио је Константину Драгашу своје услуге у предстоћем сукобу.
 Међутим, у царској каси није било довољно средстава за ангажовање, због чега је његова
 понуда да изгради топове који би помогли у одбрани града морала би одбијена. Урбан се
 након тога окренуо МехмедуII, који га је дочекао отворених руку исплативши му
 четвороструко већу суму од оне коју је тражио.Био је то почетак
ере ватреног оружја, те је огромни (за ондашње време)
топ који је Урбан направио за Мехмеда био велико
чудо технике. Топ, назван Василевс, био је дугачак
преко 8 м, а избацивао је ђулад пречника око 75 цм,
масе око 550 кг на даљину од око 1600 м. 

Династија Немањића


Ostavite odgovor